joi, 3 august 2017

Vrăjitoarea


Vrăjitoarea
 
Era o fată frumoasă din neamul lui Iaacov,
un pictor venețian o-nfățișă ,Doamne, drept chip
însăși Fecioara , din vechi ruine,străzi ce curg greoi
spre Tibru, se înălța în puritate Fecioara-n veci Maria,
a îndrăgit-o lumea, de ce să n-o-ndrăgească?
Doar pervertite slugi strigară-e Satana,
ne duce în ispită, căzurăm în păcat,
o jale se întinse pe-un veac întunecat.
Au spus că-i vrăjitoare,
pe rug se mistui minunea omenească,
cum aș putea trăi după acest love story,
artistul a ucis fecioara prinsă-n flăcări
și el se săvârși.
 
bmm
 

Șolem Aș-60 de ani de la despărțire

 

Șolem Aș ,un scriitor de limba idiș mai puțin cunoscut decât Șalom Alehem,ilustrul clasic,a lăsat o moștenire prețioasă, dovedind un talent cu nimic mai prejos față de predecesorii săi. In anul 2010,a


apărut la editura Hasefer miniromanul „Vrăjitoarea din Castilia”,o capodoperă a lui Aș,în traducerea regretatului idișist Anton Celaru. Tematic narațiunea amintește de „Balada spaniolă” a lui Feuchtwanger, dar pe mine personal, stilul poetic al lui Aș m-a cucerit mai mult.Ne aflăm în Roma seecolului XVI,sub pontificatul lui Paul al IV-lea, care s-a comportat cu sporit bigotism și multă cruzime față de evrei, aceștia fiind de mult timp obligați să trăiască în ghetou și să poarte semne distinctive. Vom menționa, în paranteză, că primii creștini veniți la Roma,în secolul I și II erau de origine semită. Un pictor venețian aflat la Roma cea bogată în opere de artă se îndrăgostește de o frumoasă evreică din ghetou, ceea ce îl determină să picteze o icoană a Fecioarei Maria cu chipul minunat al tinerei de care se îndrăgostise. Expunerea icoanei trezește o firească admirație,dar falșii păzitori ai creștismului provoacă un scandal care ajunge la urechile pontifului. Acesta o condamnă pe evreica originară din Castilia la auto-da fe,în traducere- recunoașterea credinței, prin arderea pe rug.Disperat, pictorul sfâșie icoana.

Șalom Aș s-a născut în 1880,la Kutno în Polonia, debutează cu miniromanul „Orășelul”(Ștetl), se remarcă printr-o viziune mai puțin umoristică, față de proza idiș a înaintașilor. Publică în continuare romanele„Reb Șloime bogătașul”, „Evreul cu psalmi”. Se face cunoscut în lumea literară cu trilogia tradusă în câteva limbi decirculație,”Petersburg-Varșovia-Moscova”.Holocaustul se regăsește în viziunea lui Aș ,în volumul „Desișul în flăcări”.In opera sa găsim evocări ale pogromurilor din Ucraina,„în numele Domnului”,ale istoriei biblice și evanghlice, Moise,Isaia,Iisus,Pavel, Maria.A fost apreciat atât de cititorii evrei,cât și de alte credințe.A murit în 1957, la Londra. Biblioteca și colecția sa de artă au fost moștenite de Universitatea Yale(SUA) și de muzeul din Bat Yam, care îi poartă numele.

 

Boris Mehr


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu